Een weekend op de COVID-ic

fotoreportage op de corona intensive care

Eind februari kreeg ik de unieke kans om een fotoreportage te maken op de corona intensive care van het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Precies een jaar na het vaststellen van de eerste corona patiënt in Nederland kreeg ik een bijzonder inkijkje in het dagelijkse werk van de medewerkers van deze speciale afdeling. Ik mocht 2 dagen meelopen met de ochtenddienst en ik denk dat dit misschien wel de 2 meest indrukwekkende dagen zijn geweest in mijn fotografie carrière tot nu toe.

Het idee achter deze reportage was om de medewerkers een blijvende herinnering te kunnen bieden aan deze bizarre periode. Want wat is het een bizarre periode! Al ruim een jaar wordt van deze medewerkers het uiterste gevraagd. Er zijn periodes waarin het wat rustiger is, zoals in het weekend dat ik er was. Maar ook op die momenten liggen de bedden vol en wordt er geen seconde stil gezeten. En we weten ook dat er op dit moment weer zorgen zijn over de capaciteit van de intensive care afdelingen in Nederland en dat de druk wederom aan alle kanten weer toeneemt.

INDRUKWEKKEND

Natuurlijk hebben de verhalen rondom de patiënten indruk gemaakt. Het is heftig om te zien hoe kwetsbaar zij zijn en wat zij moeten doormaken. Er was een patiënt die al 9 weken op de intensive care lag en die overduidelijk nog een hele lange weg te gaan had. Ook de angst in de ogen van een andere patiënt op het moment dat hij werd opgenomen, was erg aangrijpend om te zien.

Maar misschien hebben de medewerkers van de COVID-ic een nog wel diepere indruk op mij gemaakt. De daadkracht waarmee zij werken. De intensieve onderlinge samenwerking die er nodig is om de juiste zorg te kunnen bieden. Maar ook de betrokkenheid van de medewerkers bij hun patiënten. Er wordt tegen patiënten gesproken terwijl ze in coma liggen. Er wordt tegen ze verteld wat er gaat gebeuren en wat ze kunnen verwachten. Hun haren worden gekamd en gewassen. Er vinden Facetime gesprekken plaats met familieleden. Ik ben na al die tijd nog steeds sprakeloos als ik daar aan terugdenk.

een fotoreportage op de corona intensive care

GEINTERESSEERD?

Ben jij op zoek naar een fotograaf die gaat voor het verhaal achter jouw bedrijf of instelling? Neem dan eens contact met mij op en wie weet kunnen we wat voor elkaar betekenen!

42 Replies to “Een weekend op de COVID-ic”

 1. Monique Lotthrinkx schreef:

  Indrukwekkend!

   1. Heftig!zo zie je pas hoe heftig en zwaar het is voor patient en personeel.

    1. Het is zo hard werken! Ik kan er alleen maar heel veel respect en bewondering voor hebben.

 2. Rianne schreef:

  Prachtig gedaan!! Ook al was ik er bij, het ontroerd me! Dank je wel voor dit “prachtigs” wat ook nu nog indrukwekkend is….

  1. Joosje schreef:

   Ik was en ben zo onder indruk van jullie werk! En ik ben zo dankbaar voor jullie gastvrijheid. Ik heb me echt heel welkom gevoeld! Heel fijn dat je me op sleeptouw hebt willen nemen!

 3. Marieke schreef:

  Mooie beelden, heel bijzonder om te zien hoe het gaat in het ziekenhuis.

  1. Joosje schreef:

   Bijzonder hè? Er wordt wel over gesproken, maar in dit geval zeggen beelden meer dan woorden!

 4. Esther schreef:

  Hoewel ik er dagelijks middenin sta, is het ontzettend bijzonder om deze situatie door de ogen van een ander te zien. En wat heb je het goed weten vast te leggen. Ontzettend bedankt voor deze mooie rapportage. Hoewel we deze bizarre tijd nooit zullen vergeten, is dit een prachtige herinnering die we ook kunnen delen met onze naasten.
  Dank!

  1. Joosje schreef:

   Zo ontzettend graag gedaan! Ik ben blij te lezen dat de reportage een goed beeld van jullie dagelijkse realiteit. Ik vond het heel bijzonder om hier 2 dagen deel van uit te mogen maken en ik ben erg dankbaar voor die kans!

 5. Hettie schreef:

  Absoluut heel mooi geworden! Bedankt Joosje!

  1. Joosje schreef:

   Heel graag gedaan! En zonder jullie openheid en gastvrijheid had dit nooit zo mooi kunnen worden, dus ook jij bedankt!

 6. Mooie en indrukwekkende reportage waardoor ik nog meer respect heb gekregen voor het verplegend personeel, in het bijzonder mijn dochter die ook op deze IC werkt.

  1. Joosje schreef:

   Ik kan me voorstellen dat je trots bent op je dochter! Ze doet fantastisch werk!

 7. Indrukwekkende beelden , en heel veel respect voor de mensen van de IC . bedank mensen.

  1. Joosje schreef:

   Dank je wel. En inderdaad: zoveel respect voor al het hardwerkende zorgpersoneel van de intensive care!

 8. Margriet schreef:

  Heel mooi, integer en respectvol gemaakt.
  Het ontroerde mij ook.

  1. Joosje schreef:

   Mooi om te lezen dat de reportage je ontroerde. Dank je wel.

 9. Catelijne schreef:

  Heel mooi, ik hoop dat dit bijdraagt aan het respect wat iedereen verdient die zo hard werkt op de Covid afdelingen in alle ziekenhuizen!!!

  1. Joosje schreef:

   Dank je wel! En ik hoop met je mee!

 10. Ontroerend ! Wat mooi in beeld gebracht . Een diepe buiging voor het ic personeel.

 11. Wow! Wat een respect voor die harde werkers daar! Deze reportage zou door iedereen bekeken moeten worden om te beseffen hoe heftig de situatie in de ziekenhuizen is.

  1. Joosje schreef:

   Dat ben ik helemaal met je eens!

 12. Marjan de Greef schreef:

  Indrukwekkend om te zien en diep respect voor de verpleegkundigen en artsen

 13. Monique dochter van Barbier schreef:

  Heel herkenbaar deze rapotage,15 november 2020 was mijn vader opgenomen op de ic, Als familie sta je machteloos, en het was zo fijn om toch te kunnen face-timen, dat kon omdat de vpk daar de tijd voor namen, terwijl ze het al zo druk hadden, vooral voor mijn moeder die niet op bezoek kon komen was dit erg fijn, uiteindelijk is mijn vader na 34 dagen ontwaakt uit zijn coma, hij is nog steeds aan het revalideren, maar hij is er nog! en dat komt zeker door de goede zorg, en snel ingrijpen toen het een paar keer fout ging.

  1. Wat fijn om te lezen dat het langzaamaan beter gaat met je vader. En bijzonder om terug te lezen wat de zorg van de verpleegkundigen voor jullie als familie heeft betekend! Dank voor het delen!

 14. Heel mooie en herkenbare reportage… Zo is het echt..

 15. Suzanne schreef:

  Diep respect om dit verhaal zo op beeld vast te leggen! Wauw, geraakt, ookal ken ik de live-beelden.

 16. Hoi Joosje
  Wat een supermooie reportage! Ik kijk er regelmatig naar wat een mooie herinnering heb je weten te maken. Ook al maak ik het dagelijks mee ik raak telkens weer ontroerd als ik de beelden zie echt heel dankbaar voor. En ook fijn dat ik nu mijn vrienden en familie eens kan meenemen in mijn werk zodat zij zich ook een beetje kunnen voorstellen hoe het nu is op de IC.

  1. Dank je wel en zo graag gedaan! Ik ben ‘blij’ dat ik een beetje heb kunnen bijdragen aan het vertellen van jou / jullie verhaal.

 17. Trees Vollebregt schreef:

  Wat een prachtige reportage, die komt echt binnen! Zou heel Nederland (met name degenen die het virus bagatelliseren) moeten zien. Kunnen jullie het niet sturen naar de redactie van Beau of Op1?

  1. Dank je wel! Ik heb al wel wat kranten gemaild, maar de televisie heb ik nog niet benaderd. Misschien wel een goed idee, inderdaad!

 18. Linda Huvenaars schreef:

  Prachtige serie Joosje, ben er stil van. En mijn ogen blijven niet droog na het berichtje van de broer. Dankjewel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.