Bemoeizorg in beeld

Centrum voor trajecten en bemoeizorg

DE OPDRACHT

Eind januari werd ik benaderd door een medewerker van het Centrum voor Trajecten en Bemoeizorg uit ‘s-Hertogenbosch, of te wel CvTB. Ze vertelde me dat hun organisatie bezig was met het maken van een boek over hun werkzaamheden. En omdat alleen tekst niet zo aanspreekt, wilden ze hier ook beeld bij. Het moesten sfeerbeelden worden in zwart wit. Aan mij de vraag of ik daar in wilde voorzien. Natuurlijk wilde ik dat. En zo kwam het dat ik halverwege februari op pad mocht met twee medewerkers van het CvTB.

DE UITVOERING

We begonnen bij de dagbesteding. Mensen kunnen hier terecht voor onder andere een maaltijd en koffie en ook is er een fietsenwerkplaats. De sfeer was vriendelijk en gastvrij en ik was verbaasd over de bereidwilligheid van de mensen om mee te werken. Veel van de bezoekers zijn dak- en thuislozen en de medewerkers van het CvTB komen hier regelmatig om een aantal van hun (potentiële) cliënten op te zoeken.

Hierna gingen we op bezoek bij een man die ergens in de binnenstad een eigen appartement bewoont. De medewerkers vertelden me van te voren dat de plek waar het appartement zich bevond nogal mistroostig en deprimerend was. Maar al snel werd duidelijk dat dit appartement voor deze man een waar paleisje was. Trots heeft hij me rond geleid en mocht ik foto’s maken.

Ook mocht ik foto’s maken bij een echtpaar dat met hulp van het CvTB hun huis aan het opruimen en opknappen is. De tuin lag nog vol troep, maar binnen zag het er al vele malen beter uit dan enkele maanden geleden. Ook hier mocht ik weer volledig mijn gang gaan en heb ik naar hartenlust kunnen fotograferen. Wat is het toch bijzonder dat deze mensen mij in hun leven een kijkje laten nemen, zonder dat ze me kennen.

Het was een mooie en intensieve middag en wat ik heb bewondering gekregen voor de medewerkers van het CvTB. Zij richten zich op een doelgroep die niet staat te springen om hulp en bemoeienis van buitenaf, terwijl er vaak wel een hoop aan de hand is. Er is vaak een lange adem en veel geduld voor nodig om in kleine stapjes vooruitgang te kunnen boeken. Met vallen en opstaan. Ik heb deze dag mogen zien en ervaren wat het werk van CvTB kan betekenen voor mensen.

GEÏNTERESSEERD?

Mocht jouw bedrijf ook mooie sfeerbeelden kunnen gebruiken en spreekt mijn werk jou aan? Neem dan gerust contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.