Persoonlijk project / deel 1

wat een ellende rumag lipoedeem

Zoals jullie ondertussen wel weten heb ik vorig jaar deelgenomen aan de masterclass ‘Love Moment Focus’. Behalve dat we heel veel moesten (mochten) oefenen met ‘day in the life’ fotografie, was het ook de bedoeling dat we een persoonlijk project zouden starten. Hoewel ik al vrij snel wist wat mijn onderwerp moest worden, kreeg ik te maken met de nodige opstartproblemen, onder andere als gevolg van corona. Eén van mijn mentoren, Gaby, was vervolgens zo lief om zich als een soort reserve onderwerp aan te bieden. Het was namelijk zo dat zij op het punt stond om onder het mes te gaan in Duitsland vanwege lipoedeem. Een heftige ingreep, niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Om die reden wilde zij dit persoonlijke traject vastgelegd hebben.

Lipoedeem is een pijnlijke, chronische aandoening van het vetweefsel en veroorzaakt vetophopingen onder de huid van de heupen, de dijen, de knieën en de onderbenen. Soms gebeurt dit ook bij de armen. Er bestaat niet echt een behandeling voor lipoedeem en de enige behandeling om het vetweefsel te kunnen verwijderen is liposuctie.

Ik mocht dus mee naar Duitsland. Vanwege corona was het tot op het laatste moment spannend of de afspraak wel door kan gaan. Maar uiteindelijk kreeg Gaby groen licht. Op de dag zelf zaten we in alle vroegte in de auto richting Duitsland en eenmaal gearriveerd bleek dat ik toch maar beperkt toegang zou krijgen tot de operatie. Helaas. Desondanks is het een mooi, persoonlijk verhaal geworden, waarin Gaby’s kracht duidelijk naar voren komt. Het is een pijnlijke ingreep geweest, maar Gaby heeft zich niet laten kisten. En ondanks dat ze nu weet wat haar te wachten staat, zal ze deze ingreep nogmaals ondergaan.

Overigens ben ik ook nog aan de slag gegaan met mijn oorspronkelijke idee voor het persoonlijke project. Ik hoop dat ik dit snel aan jullie kan tonen. Heb jij na het lezen van dit blog en bij het zien van deze slideshow het gevoel dat jouw persoonlijke verhaal het verdient om op deze wijze te worden vastgelegd, neem dan gerust contact met me op. Wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen.

En wat ik jullie ook nog mee wil geven is dat de masterclass ‘Love Moment Focus’ in juni 2021 zal starten met een 3e ronde! Dikke tip en aanrader, wat mij betreft.

4 Replies to “Persoonlijk project / deel 1”

 1. Lieve Joosje wat heb je dat respectvol en mooi gefilmd.Ontroerend met een vrolijke lach aan het eind.

 2. Hoi Joosje,
  Mooi filmpje.
  Identiek aan het mijne, ik was woensdag 21e april bij dr. Schift.
  Hoe gaat het nu met jou?
  Groet,
  Wiebke

  1. Beste Wiebke, goed om te lezen dat de reportage herkenbaar is. Ik hoop dat je herstel voorspoedig verloopt. Ik ben niet de persoon in het filmpje, ik ben degene die de foto’s gemaakt heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.