Persoonlijk project / deel 2: leven met net-kanker

persoonlijk project net-kanker

Vorige week schreef ik deze blog over een persoonlijk project wat ik gedaan had in het kader van de Love Moment Focus opleiding. Ik schreef toen ook dat ik oorspronkelijk een ander ‘onderwerp’ in gedachten had, maar dat het door allerlei omstandigheden, waaronder corona, even onduidelijk was of ik daar wel mee kon starten. Uiteindelijk is dat dus wel gelukt en vandaag wil ik jullie wat meer vertellen en laten zien van het project, ‘Leven met NET-kanker’.

Deborah

Toen we de opdracht kregen om een persoonlijk project te starten, moest ik gelijk aan Deborah denken. Ik heb Deborah jaren geleden leren kennen als mijn yoga juf. We hadden een klik en spraken ook buiten de lessen met elkaar af. Deborah stond midden in het leven. Ze hield er van om concerten te bezoeken, op pad te gaan met vrienden en lekker te eten. Ze was een rock ’n roll yoga juf en haar lessen waren voor mij een feestje omdat de muziek dus ook altijd goed was. Vroeger was Deborah nog meer rock ’n roll, daar ze zelf ook vol enthousiasme en humor kon vertellen over de tijden dat ze nog ondersteboven in de kroonluchters hing.

NET-kanker

Deborah heeft altijd al last gehad van haar darmen en ze kon daar goed ziek van zijn. Na jaren aanmodderen, bleek er opeens sprake te zijn van kanker. In eerste instantie werd er nog gedacht aan darmkanker, maar in tweede instantie is die diagnose bijgesteld naar NET-kanker. NET staat voor Neuro Endocriene Tumoren. Bij deze vorm van kanker kunnen er door heel je lichaam tumoren ontstaan. Het is een zeldzame en chronische vorm van kanker. De behandeling van NET-kanker is gericht op verzachting en verlichting en niet op genezing.

Deze ziekte is van enorme impact op het leven van Deborah. Ze moest stoppen met haar werk als yoga juf en ze is weer bij haar vader gaan wonen, met het idee dat hij min of meer voor haar zou kunnen zorgen. Helaas kreeg haar vader kort na Deborahs verhuizing een hersenbloeding en raakt eenzijdig verlamd. Hierdoor is het uiteindelijk Deborah die voor haar vader zorgt, in plaats van andersom.

De NET-kanker veroorzaakt heel veel pijn en vermoeidheid. En dat voor iemand die eigenlijk altijd stuiterde van de energie. Ze doet nog steeds haar stinkende best om er het beste van te maken. Met de nodige humor geeft ze onder de naam Kankerista via instagram en facebook mensen een kijkje in haar huidige leven. En daar waar het kan probeert ze te genieten van het leven. Maar dat valt niet mee en de prijs is meestal ontzettend hoog.

Ik heb Deborah een aantal dagen gevolgd met mijn camera en ik heb geprobeerd haar huidige leven vast te leggen. Het is een indringend en kwetsbaar portret geworden.

Dank je wel, lieve Deborah. Dat ik op deze manier een inkijkje mocht krijgen in jouw leven.

Heb jij na het lezen van dit blog en bij het zien van deze slideshow het gevoel dat jouw persoonlijke verhaal het verdient om op deze wijze te worden vastgelegd, neem dan gerust contact met me op. Wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen.

En wat ik jullie ook nog mee wil geven is dat de masterclass ‘Love Moment Focus’ in juni 2021 zal starten met een 3e ronde! Dikke tip en aanrader, wat mij betreft.

5 Replies to “Persoonlijk project / deel 2: leven met net-kanker”

 1. Aschwin schreef:

  Ontzettend mooi in beeld gebracht. En ik zie Deb d’r kracht erin terug komen.
  Het leven is soms niet eerlijk…

  1. Joosje schreef:

   Dank je wel. En die kracht is enorm! Ik doe het haar niet na.

 2. Hetty van Eenbergen schreef:

  Heel mooi in beeld gebracht ? en ik ga het zeker delen ook met de hoop om NET- tumoren meer bekendheid te geven.

  Liefs Hetty

  1. Joosje schreef:

   Dank je wel! En inderdaad verdient NET-kanker meer aandacht! Hopelijk kunnen mijn beelden hieraan bijdragen.

 3. Ingrid Zwanenburg schreef:

  mooie beelden zeg ,
  ook ik heb netkanker en woon in uden.
  Ben al 13 jaar in behandeling in het erasmus mc en zou wel contact met Deborah en mogelijk ook met Hetty willen om ervaringen uit te wisselen.
  Mogelijk kun je daar wat bij betekenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.